siikataiji

Matkalla Norjaan pysähdyimme Kukkolankoskella. Tämä Tornionjokilaaksossa sijaitseva pieni kylä on tunnettu perinnekalastuksestaan, lippoamisesta.

Tällä vuosisatoja vanhalla kalastustavalla nostetaan Tornionjoesta siikaa ja lohtakin. Kalastusvälineenä käytetään lippoa, joka on pitkän varren päässä oleva pussimainen verkko. Meikäläisen, noviisikalastajan suussa kalastusväline sai kyllä nopeasti muodon haavi.


Näin Kukkolankosken verkkosivuilla kerrotaan lippoamisesta:

Lippoa kuljetetaan myötävirtaan pohjan muotojen ja kalakuoppien mukaisesti. Pyytäminen perustuu siian kulkureittien ja lepopaikkojen tuntemiseen. Veden alle ei näe, vaan kala pitää osata ohjata lippoon muilla keinoin. Kokeneet kalastajat tuntevat pohjan niin hyvin, ettei näköaistille ole tarvetta.
Lippouksessa puhutaan tuntumasta. Kalastaja lukee lipon varren avulla käsillään pohjan muotoa. Lippoa kuljetetaan pehmeästi virrassa kiviä ja pohjaa mukaillen. Kalan liikkeet ja kosketus välittyvät varren kautta herkkäsormiselle lippoajalle. Sanotaan, että lippo on käden jatke.
www.kukkolankoski.fi/lippoaminen

Lippoamisessa vaadittu herkkyys on aistittavissa lippoajia seuratessa. Kalastajien liikkeet ovat rauhallisia ja hallittuja. Ne muistuttavat jopa hieman taiji-liikkeiltä. Vahvan kontrastin näille pehmeille, pyöreille ja hitaille liikkeille luo vieressä pauhaava koski. Luonnonvoimat möyryävät jalkojen alla, kun lippoajat seisovat varmoin jaloin krenkuilla eli laitureilla, joita on tehty juuri tätä tarkoitusta varten.


Jos olet kalaherkkujen ystävä, kannattaa Kukkolankoskelta napata mukaan herkullista varrassiikaa.